preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivan Lacković Croata Kalinovac

Login
DOBRO DOŠLI NA MREŽNE STRANICE OŠ IVAN LACKOVIĆ CROATA!

učite pomoću školskog portala i na poklon dobivate Office 365 

http://ettaedu.azoo.hr/Default.aspx

https://www.upisi.hr/upisi/

https://e-usmjeravanje.hzz.hr/​

Fotografija mjeseca
 

 

 

Upisi djece u prvi razred

http://os-kalinovac.skole.hr/roditelji

Školski dokumenti

Zaštita od elektroničkog nasilja

 

ŠKOLO LACKOVIĆA CROATE-HIMNA ŠKOLE

Jutrom kad se probudim

Ja na školu pomislim

Na lektire i  zadatke,

znanjem se ponosim.

Jer u  školi uvijek ima

aktivnosti koje raduju me

Crtam, pišem, glumim,

O okolišu brinem  se.

Školo Lackovića Croate

Pjesmom slavim te

Drage uspomene

U srcu čuvam sve.

Školo Lackovića Croate

pjesmom slavim te

I kad porastem

U srcu nosit ću te.

Iz učionice se te

Ori učitelja glas

Školsko zvono kad zazvoni

Djeca igraju se sva.

I dok trčim hodnikom

Pjevam plešem ja po svom

Sretna sam jer škola mi je

Uvijek bila drugi dom.

Školo Lackovića Croate

Pjesmom slavim te

Drage uspomene

U srcu čuvam sve.

Školo Lackovića Croate

pjesmom slavim te

I kad porastem

U srcu nosit ću te.

 

 

Tko smo mi?

e-lektire

KNJIŽNICA

Brojač posjeta
Ispis statistike od 26. 9. 2011.

Ukupno: 453349
Ovaj mjesec: 1378
Ovaj tjedan: 568
Danas: 26
Upis u srednju školu

Klikom na fotografiju otvara vam se portal www.upisi.hr

udžbenici
PRIJATELJ ŠKOLE

 

 

                                                                                                                                            

Eko škola

Priloženi dokumenti:
Dijamantni status eko skole.docx

Muzejski portal

 

Priloženi dokumenti:
muzejski portal.docx

Školska kuhinja

Priloženi dokumenti:
Jelovnik-prosinac 2018..xlsx

Prognoza

Kada zvono zvoni

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Održana komemoracija mons. prof. emeritusu dr. sc. Ivanu Golubu
Autor: Viktorija Hrženjak, 16. 11. 2018.

Komemoracija povodom smrti poznatog svećenika, sveučilišnog profesora emeritusa, teologa, povjesničara kulture i pjesnika, dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ponositog Kalnovčana održana je 15. studenog 2018. god. u našoj/ njegovoj kalnovečkoj školi.


Na komemoraciji su o njegovu blaženu životu govorili: književnica Božica Jelušić, prof. Zdravko Seleš, književnik, povjesničar i kritičar dr. znanosti Mario Kolar i mag. povijesti Nikola Cik.

Prof. Golub rodio se 21. lipnja 1930. godine u Kalinovcu kao petnaesto i najmlađe dijete Luke i Bare Golub. Osnovnu školu polazio je u rodnome mjestu, Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu gdje je 1950. godine maturirao. Od 1950. do 1952. studirao je filozofiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, potom teologiju do 1958. gdje je postigao licencijat odnosno magisterij iz teologije. Zaredio se 1957. godine u zagrebačkoj katedrali polaganjem ruku nadbiskupa zagrebačkoga Franje Šepera. Od 1969.do 1972. bio je rektor Nadbiskupskoga bogoslovskog sjemeništa u Zagrebu. Pokrenuo je gradnju bogoslovskog sjemeništa na Šalati i pregradnju Katoličkoga bogoslovnog fakulteta na Kaptolu. Od 1984/85. bio je pozvani profesor Papinskog orijentalnog instituta u Rimu, gdje je  redavao kolegije iz područja povijesti istočne teologije i ekumenizma (Juraj Križanić) i vodio kao mentor doktorske disertacije. U starosnu mirovinu otišao je 2000. godine u 70. godini života. Od 1992. do 1997. bio je član Međunarodne teološke komisije u Vatikanu. Član je Mariološkog instituta u Zagrebu. Član je Društva hrvatskih književnika, Međunarodnoga društva književnika P.E.N.-a, Hrvatskoga književnog društva sv. Jeronima, Hrvatskoga mariološkog instituta, Društva hrvatskih književnih prevodilaca, Društva povjesničara umjetnosti, dopisni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dopisni član Austrijske akademije znanosti, član stranac Talijanske književne akademije Arkadije s arkadijskim imenom Arione Geresteo, akademik Papinske akademije Tiberine u Rimu, te Međunarodne udruge katolika esperantista. Profesor Ivan Golub je povrh osamdesetak knjiga, objavio niz znanstvenih rasprava, arhivskih izvora, književnih radova i raznih ogleda s područja teologije, književnosti i povijesti kulture u domaćim i inozemnim časopisima, na hrvatskom, latinskom, slovenskom, češkom, poljskom, ruskom, engleskom, esperanto, francuskom, španjolskom, njemačkom, talijanskom, portugalskom… Više mu je pjesama uglazbljeno. Također je autor nekoliko filmskih scenarija o životu Jurja Klovića i Rimu. Preminuo je u 89. godini života.

Ravnateljica Škole Mirjana Bazijanec osim što je moderirala komemoracijom, pozdravila je sve okupljene prijatelje i poznavatelje pokojnog prof. kao i njegovu obitelj te istaknula nekoliko crtica iz osobnog iskustva s profesorom Golubom. Svim prisutnima ispred Općine Kalinovac, kao organizatora komemoracije, obratio se načelnik Općine Kalinovac gosp. Danijel Zvonar.

Prof. Seleš istaknuo je profesora Goluba kao blagog i poniznog pjesnika. Pjesnici Mario Kolar i Božica Jelušić, bliski prijatelji profesora govorili su o osobnom iskustvu njihova druženja. Prof. Golub istovremeno je i izvrstan svećenik i pjesnik i poeta i teolog, rekao je dr. Kolar. Prof. Golub je uvijek u duhu agape, duhovne gozbe znao podijeliti vlastite darove i čovjeku ostaviti vjeru da će sve ispasti dobro, istaknula je Božica Jelušić. „Živio je pojam sljedbe kao Kristov trinaesti učenik. Ono kaj je lepo v Podravini to mu je bilo i lepo vu svetu jer tam gde si posađen takov i jesi“. Neizmjerno je volio Podravinu i na mnogim mjestima je to isticao. Posebno u knjizi Kalnovečki razgovori iz koje su nekoliko slika na komemoraciji uprizorili članovi Male dramske scene KU „Tomislav Franjić“ pod mentorstvom učiteljice Vlaste Golub.

Pročitano je i pismo dragog Kalnovčana vlč. Daria Paviše, tajnika Apostolske nuncijature u Bankoku upućeno obitelji profesora. U pismu vlč. Dario ističe profesorovu veličinu u duhu jednostavnosti. Na samom kraju pjesnikinja Sunčica Orešić pročitala je vlastitu pjesmu posvećenu profesoru.

Prof. Golube zagovarajte nas s neba i molite Krista da i nama pripravi mjesto u kojem ćemo vječno biti radosni uživajući Boga u potpunosti.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju